Rugsėjo 8 d. – ŠVČ. MERGELĖS MARIJOS GIMIMAS (ŠILINĖ)

Jeruzalėje, Marijos gimimo vietoje, buvo pastatyta ir pašventinta Šv. Onos bažnyčia. Nuo VII a. rugsėjo 8 d. Romoje švenčiama Marijos gimimo diena, nuo XI a. – jau visoje Vakarų Bažnyčioje. Marijos gimimo šventė su Viešpaties (gruodžio 25 d.) ir Jono Krikštytojo (birželio 24 d.) gimimo dienomis yra vienintelės Romos kalendoriuje „gimimo“ šventės.

Lietuvoje, Šiluvoje Švč. Mergelė Marija apsireiškė XVII a. pradžioje. Gretimo kaimo piemenėliai, ganydami bandą anksčiau katalikų bažnyčiai priklausiusiose žemėse, pamatė ant didelio akmens mergelę, laikančią ant rankų vaikelį ir graudžiai verkiančią. Piemenėliai nubėgo pas  Šiluvos kalvinistų katechetą. Šis prisiartino prie akmens ir , pamatęs verkiančią mergelę, kreipėsi į ją: „Mergaite, ko verki?“ Ji atsakė: „Verkiu dėl to, kad prieš tai šioje vietoje buvo garbinamas mano Sūnus, o dabar čia ariama ir sėjama.“

1622 m. katalikai senosios bažnyčios vietoje pastatė nedidelę medinę bažnytėlę. Joje ėmė garsėti Švč. Mergelės Marijos paveikslas. 1760-1775 m. pastatyta nauja katalikų bažnyčia – dabartinė Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilika. Šiandien ilgiau nei savaitę trunkantys Šilinės atlaidai yra vienas svarbiausių Lietuvos religinio gyvenimo įvykių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *