Rugsėjo 8 d. – ŠVČ. MERGELĖS MARIJOS GIMIMAS (ŠILINĖ)

Švč. Mergelės Marijos Gimimas – viena seniausių Dievo Motinos švenčių. VI a. Jeruzalėje ir visoje Rytų Bažnyčioje ji pradėta švęsti rugsėjo 8 d., o po šimto metų ši diena jau buvo minima Romoje tarp keturių didžiausių Mergelės Marijos iškilmių. Bažnyčia švenčia Marijos Gimimą su dideliu džiaugsmu, nes visam pasauliui tai tikra salutis aurora – „išganymo aušra“.

Visoje Lietuvoje Marijos Gimimas švenčiamas ypač iškilmingai. Ši diena, vadinama Šiline, artimai susijusi su Šiluva. Ji primena Mergelės Marijos apsireiškimą šioje vietovėje ir čia nuo seno gerbiamą malonėmis garsų jos atvaizdą. Iškilmė ragina mus pasišvęsti Dievo Motinai, dėkoti jai už visas suteiktas malones ir prašyti jos pagalbos bei globos ateityje.

„O gėle, ne iš rasos tu suvešėjai ir ne iš lietaus lašų, nei oras viršum tavęs dvelkė, bet dieviškas spindesys į kilniausią šakelę tave išaugino. O šakele, jau pačią pirmąją dieną, kai tvėrė pasaulį, Dievas numatė tai, kad sužydėsi. Ir savuoju Žodžiu tave aukso medžiaga, o šlovintina Mergele, padarė.“ (Antifona Mergelei Marijai) Šv. Hildegarda Bingenietė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *